Националната мрежа за децата (НМД), която обединява близо 140 организации, приветства

...
Националната мрежа за децата (НМД), която обединява близо 140 организации, приветства
Коментари Харесай

НМД настоява за актуализацията на Закона за предучилищното и училищно образование

Националната мрежа за децата (НМД), която сплотява близо 140 организации, приветства актуализацията на Закона за предучилищното и учебно обучение, чийто план бе обсъждан още през предишното лято, само че бе импортиран в Министерския съвет на 31 декември. По този метод ще започне деполитизация на системата на междинното обучение. В същото време измененията не трябва да се вършат " на парче “, а в подтекста на повсеместен разбор на потребностите от такива в закона. Това означи в студиото на Радио София Ванина Кирова, шеф " Политики за децата “ в НМД.

Тя напомни, че законът е банкет през 2015 година, а е в действие от 1 август 2016-а.

От НМД упорстват за ефективен надзор и оценка върху подбора и работата на педагогическите фрагменти.

Политическите назначения утежняват качеството на образованието. Заслужава си да се положат старания за бистрота и ясни критерии при избирането на фрагменти, изключително на управителни длъжности – лидери, с качества и визия за ръководство, добави Кирова:

" В момента на практика нямаме действителен стандарт за ревизиране и премерване на качеството в образованието, което се предлага. Външното оценяване в 7-и и 12-и клас доста условно дават визия за познания и компетентности на учениците. “

От НМД считат, че в закона би трябвало да се планува съответен механизъм за контрола на осъществяването за гарантиране на желаните промени.

Колкото до изместване на началото на образователната година – това би трябвало необятно да се разиска, и то не в условия на пандемия.

Законопроектът е признат в просветителната комисия на Народното събрание. Този петък (28 януари) би трябвало да се прегледа като цяло в пленарната зала от всичките 240 народни представители.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР